W tym artykule znajdziesz najważniejsze informacje o parowaniu, wrzeniu, cieple parowania, skraplaniu (czyli procesie odwrotym to parowania) i cieple skraplania.
1. Parowanie
Parowanie to zmiana stanu skupienia substancji z ciekłego na gazowy. Polega na odrywaniu się cząsteczek o największej energii od powierzchni swobodnej cieczy. Aby cząsteczki oderwały się muszą uzyskać odpowiednią energię.
Szybkość parowania zależy od:
- rodzaju substancji (wielkości cząsteczek i sile ich przyciągania)
- wielkości powierzchni parowania
- ruchu powietrza nad powierzchnia parowania
- temperatury substancji
- wilgotności powierza
Uwaga: Parowanie zachodzi w każdej temperaturze, w której substancja pozostaje w stale ciekłym.
Ile energii (ciepła) należy dostarczyć aby doprowadzić do wyparowania substancji? To zależy ile jej jest i jaka to substancja. Zależność tą możemy zapisać za pomocą wzoru Q = m ⋅ cp, gdzie m to masa a cp – współczynnik nazywany ciepłem parowania substancji.
\large Q = m \cdot c_p
2. Wrzenie
Gwałtowne parowanie cieczy odbywające się w całej jej objętości nazywamy wrzeniem. Wrzenie zachodzi przy zachodzi w stałej temperaturze (przy stałym ciśnieniu) dla danej substancji nazywanej temperaturą wrzenia. Przykładowo temperatura wrzenia wody to 100 ºC.
Ciekawostka: Destylacja alkoholu wykorzystuje naszą wiedzę o temperaturze wrzenia substancji. Ponieważ woda wrze w 100 ºC a alkohol w 78 ºC możemy odparować alkohol z zacieru na bazie owoców, cukru, ziemniaków, buraków czy zbóż ogrzewając mieszankę do temperatury ok. 80 ºC.
3. Ciepło parowania
Ciepło parowania to ilość ciepła Q, które trzeba dostarczyć, aby 1 kg substancji będącej w stanie ciekłym całkowicie wyparować.
\large c_p = \frac{Q}{m}
Jednostką ciepła parowania w układzie SI jest dżul na kilogram (J/kg).
Ciepło parowania możemy odczytać z tabel ciepła parowania substancji i ze wzoru powyżej wyliczyć dostarczoną energię lub masę topniejącej substancji.
Substancja | Ciepło parowania [kJ/kg] |
---|---|
rtęć | 301 |
wodór | 454 |
etanol | 879 |
woda | 2257 |
aluminium | 10500 |
Zadanie:
Jaką ilość ciepła należy dostarczyć 2 kg wody w temperaturze wrzenia aby zamieniła się w parę wodna?
m = 2kg
cp = 2257 kJ/kg (z tablic)
Q = ?
Q = m ⋅ cp
Q = 2 kg ⋅ 2257 kJ/kg = 4514 kJ
Odpowiedź: Należy dostarczyć 4514 kJ energii (dość sporo).
4. Skraplanie
Skraplanie (kondensacja) to zjawisko zmiany stanu skupienia z lotnego na ciekły. Jak dochodzi do skraplania? Gaz podczas ochładzania oddaje energię a jego cząsteczki tracą na prędkości. Ich siły przyciągania zbliżają je do siebie a struktura cząsteczek zaczyna zwierać się, przybierając ostatecznie strukturę cieczy. Skraplanie to proces odwrotny do parowania.
Do skraplania dochodzi przy odpowiedniej temperaturze oraz ciśnieniu – zestawie parametrów zwanych punktem rosy.
Ile ciepła musi oddać substancja aby skroplić się? Podobnie jak przy parowaniu, to zależy ile jej jest i jaka to substancja. Zależność tą możemy zapisać za pomocą wzoru Q = m ⋅ cs, gdzie m to masa a cs – współczynnik nazywany ciepłem skraplania substancji.
\large Q = m \cdot c_s
5. Ciepło skraplania
Ciepło skraplania to ilość ciepła Q, które oddaje 1 kg substancji będącej w stanie lotnym aby się skroplić (zmienić stan na ciekły).
\large c_s = \frac{Q}{m}
Jednostką ciepła skraplania w układzie SI jest dżul na kilogram (J/kg).
Parowanie i skraplanie to procesy odwracalne. Dlatego ciepło skraplania jest równe ciepłu parowania. Ciepło skraplania możemy odczytać z tabel ciepła parowania substancji i ze wzoru powyżej wyliczyć dostarczoną energię lub masę topniejącej substancji.
Substancja | Ciepło parowania [kJ/kg] | Ciepło skraplania [kJ/kg] |
---|---|---|
rtęć | 301 | 301 |
wodór | 454 | 454 |
etanol | 879 | 879 |
woda | 2257 | 2257 |
aluminium | 10500 | 10500 |
Zadanie:
1 kg pewnej cieczy oddał 879 kJ energii podczas skraplania. Jaka to była ciecz?
m = 1 kg
Q = 879 kJ
cp = ?
cp = Q/m
cp = 879 kJ / 1 kg = 879 kJ/kg – w tablicach możemy sprawdzić, że jest to ciepło skraplania etanolu
Odpowiedź: Ta ciecz to etanol.
PRZYDATNY ARTYKUŁ? Udostępnij link innym:
Poprzedni temat:
Topnienie i krzepnięcie
Pozostałe tematy z działu: TERMODYNAMIKA
Temperatura | Skale temperatur | Energia wewnętrzna | Przepływ energii (ciepło) | Jednostka ciepła: dżul | Pierwsza zasada termodynamiki | Przewodnictwo cieplne | Zjawisko konwekcji | Ciepło właściwe | Zmiany stanów skupienia | Topnienie i krzepnięcie | Parowanie i skraplanie